Monday, August 6

FRAMBROZEN KENARI

Assalamualaikum..

Selamat pagi dan salam Nuzul Quran buat semua umat islam. Hari ni Selangor cuti tapi Zue yang duduk di Selangor tapi bekerja  di KL tak de lah dapat cuti so keje macam biasa. Dengki betul pagi tadi masa nak kuar rumah, tengok en hubby masih melentok ngan bantal empok.. Nak ambik cuti tapi Isnin hari yang paling sibuk so ku gagahkan diri juga untuk ke pejabat.

Semalam zue share resepi Roseberry tat. Hari ni zue nak share resepi biskut frambozen kenari yang zue buat pada hari yang sama dengan roseberry tat. Dah lama teringin buat biskut ni tapi memandangkan cutter tak de so simpan jer hasrat nak buat. Semalam dapat jugak realisikannya lepas beli cutter kat BWY. Rupanya nak buat tak delah susah mana pun. Agak senang sebab tak perlu menghabiskan waktu untuk kerja menerap atau membentuk biskut ni..

FRAMBROZEN KENARI
sumber: Semanis Gula

Bahannya:

(A)
250 gm tepung gandum/tepung red rose
110gm gula aising
195gm butter
1 biji telur kuning
80gm susu tepung

(B)
Topping
Jem strawberry secukupnya
Almond flakes
Kacang pistachio

(C)
Royal aising
60gm putih telur
80gm gula castor
2 sk tepung jagung
  • **Putar putih telur dan gula sehingga jadi meringue.
  • Masukkan tepung jagung dan kacau dengan kaedah kaup balik.

Caranya:
  • Putar butter dan gula aising, masukkan kuning telur, tepung, susu tepung dan serbuk badam.
  • Jadikan doh (sekiranya adunan lembik boleh tambah sedikit tepung demi sedikit)
  • Lapik tray 12x12x12 dengan baking paper (adunan ini cukup untuk 1 tray)
  • Letak adunan dan tekan padat. Cucuk dengan garfu dan tekan adunan dengan Cutter.
  • Bakar lebih kurang 30 minit pada suhu 170'c.
  • Bila dah masak, angkat cutter dan sapu dengan jem serta royal aising dan pasang semula cutter tadi.
  • Susun badam bersama kacang pistachio.
  • Bakar lagi selama 20 minit. (tambah lagi masa membakar 1 jam pada suhu 100'c untuk mengeraskan royal aising)
  • Terus membuka cutter dan biarkan biskut sejuk kemudian baru di angkat.

No comments:

 

Designed By Izza sakura