Assalamualaikum...
Semalam gigih pergi cokit untuk beli ketam. Alhamdulillah harga tak lah mahal, dapat rm22 sekilo. Ketam pun banyak isi. Tapi tak lah besar sangat.. Bolehlah untuk makan dengan anak-anak tu. Tapi kalau ikut nya sedap tu memang tak cukup so kena ada lauk sampingan untuk cover lauk ni.
Korang trylah buat serius, memang sedap yang kuah tu anak-anak menjilat pinggan.. katanya sangat sedap. Sama sedap dengan guna udang.. Jom try mana yang tak pernah try.
KETAM BUTTERMILK
1 kg ketam
1/2 tin susu cair (nak banyak kuah letak banyak lagi susu)
Sebiji bawang holland - dicincang
8 - 10 helai daun kari
1 biji telur masin yang di rebus (ambil kuning saja dan lecekkan)
1 kiub ayam knor
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu besar tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
Tepung sebaguna untuk mengoreng ketam
Caranya:
- Goreng ketam telebih dahulu dengan tepung serbaguna sehingga garing
- Panaskan minyak dan masukkan butter. (Zue guna minyak goreng ketam tadi)
- Kemudian masukkan bawang putih yang dikisar bersama bawang holland yang dah dicincang.
- Bila dah nampak kekuningan, masukkan telur kuning yang dilecekkan bersama daun kari dan cili padi yang diketuk sedikit.
- Dan masukkan susu cair, kiub knor, gula dan garam secukup rasa.
- Bila dah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
- Last sekali masukkan ketam dan tunggu sehingga ketam masak.
No comments:
Post a Comment