Wednesday, May 31

KETAM BUTTERMILK... sedappppp




Assalamualaikum...

Semalam gigih pergi cokit untuk beli ketam. Alhamdulillah harga tak lah mahal, dapat rm22 sekilo. Ketam pun banyak isi. Tapi tak lah besar sangat.. Bolehlah untuk makan dengan anak-anak tu. Tapi kalau ikut nya sedap tu memang tak cukup so kena ada lauk sampingan untuk cover lauk ni.

Korang trylah buat serius, memang sedap yang kuah tu anak-anak menjilat pinggan.. katanya sangat sedap. Sama sedap dengan guna udang.. Jom try mana yang tak pernah try.



KETAM BUTTERMILK

1 kg ketam  
1/2 tin susu cair  (nak banyak kuah letak banyak lagi susu)
Sebiji bawang holland - dicincang
8 - 10 helai daun kari
1 biji telur masin yang di rebus (ambil kuning saja dan lecekkan)
1 kiub ayam knor
Garam dan gula secukup rasa 
2 sudu besar tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air. 
Tepung sebaguna untuk mengoreng ketam


Caranya:

  • Goreng ketam telebih dahulu dengan tepung serbaguna sehingga garing
  • Panaskan minyak dan masukkan butter. (Zue guna minyak goreng ketam tadi)
  • Kemudian masukkan bawang putih yang dikisar bersama bawang holland yang dah dicincang.
  • Bila dah nampak kekuningan, masukkan telur kuning yang dilecekkan bersama daun kari dan cili padi yang diketuk sedikit. 
  • Dan masukkan susu cair, kiub knor, gula dan garam secukup rasa.
  • Bila dah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan kuah.
  • Last sekali masukkan ketam dan tunggu sehingga ketam masak.

No comments:

 

Designed By Izza sakura