Friday, October 28

CUP CAKES coklat tipis yg langsung tak muak..

Assalamualaikum..
Salam Pagi Jumaat..


Dah lama teringin nak makan cup cakes yang toppingnyer coklat ganache.. Kebetulan ari tu pergi kenduri doa selamat dirumah sepupu En.Hubby semperna nak ke mekah.. Secara Kebetulannya, dihidangkan cup cakes.. Rasanya memang sedap dan tak muak langsung even makan 3, 4 bijik.. teringat-ingatlah pulak..So balik tu zue try godek-godek dalam mr goggle nak cari resepi yang rasa ala-ala sama ngan kek yang zue makan ari tu (lupa lak nama blognyer).. Tapi dalam 2 minggu gak duk peram resepinyer.. tak sampai seru lagi nak buat.. Tetiba ari ni terlebih rajin so.. apa lagi.. try lah..

Actually kelebihan cup cakes yang zue buat ni tak muak sebab zue tak gunakan butter langsung.. dia punya coklat agak tipis sebab nak cover ngan coklat ganache sebagai toppingnya.. Tekstur cup cakes ni pun agak gebu macam sponch kek.. Bila makan memang terasa ringan je dimulut.. memang sedap..

2/3 cawan marjerin
1 1/2 cwn gula kastor
1 cmt esen vanila
2 biji telur
2 1/2 cmt baiking powder
1/2 cmt soda bikarbonat
3 cwn tepung gandum
1 cwn susu cair
1/4 cwn air
1 cmt serbuk koko

Caranya:-
  • Ayakkan bahan-bahan kering tadi seperti tepung gandum, soda bikarbonat, baiking powder dan serbuk koko.
  • Pukul marjerin dan gula denga speed yang tinggi sehingga kembang
  • Masukkan esen vanila bersama telur sebiji demi sebiji
  • Rendah speed masukkan bahan-bahan kering berselang seli dengan susu cair.
  • Bila dah sebati stopkan mixer
  • Masukkan dalam bekas cup cakes/muffin
  • Bakar pada suhu 180c dengan turbo fan atau 200c untuk oven tanpa turbo fan.
  • Sejukkan dan boleh diletakkan topping coklat ganache.. 
Resepi topping ganache:-

Whipping cream
mentega
Dark coklat masakan jenama berryl's

Caranya:-
Campurkan kesemuanya didalam periuk dan masakkan sehingga coklat berryl's cair (bukan sehingga mendidih). Kemudia sejukkan.. Bila sudah sejuk masukkan dalam peti ais selama 1-2 jam.. Sedia dipiping atas cup cakes..

2 comments:

cik anna jamu susuk dara said...

Salam kak...untuk
Resepi topping ganache:-

Whipping cream
mentega
Dark coklat masakan jenama berryl's

berapa sukatan die ye???

..::Zue::.. said...

Actually Zue main campak2 jer.. tapi untuk resepi sebenar ialah..

sukatanyer ialah 115gm coklat masakan..

80ml cream putar/whipping cream

1 st mentega

 

Designed By Izza sakura