Sunday, October 2

CUCOQ PISANG vs JEMPUT PISANG???....

Assalamualaikum... 

Bekpas apa pagi ni?.. Zue bekpas Cucoq Pisang aka Jemput Pisang.. Apa beza Cucoq Pisang ngan Jemput Pisang??... Cucoq Pisang tu panggilan orang utara.. Jemput Pisang lak panggilan bagi orang pantai timur.. Memandangkan zue ngan en hubby sorang pantai timur, sorang utara.. zue lak yang panggil cucoq.. hehehee...

Dulu zue memang tak reti langsung buat cucoq pisang ni.. try banyak kali mesti fail punya sebab mesti jadi lembik semacam.. Rupa2nya tak leh letak gandum sikit.. kena letak banyak.. baru terbentuk dan lebih keras. Untuk bentuknya pulak zue lebih suka pakai tangan.. mertua zue kata bentuk ngan tangan lagi menjadi daripada bentuk ngan sudu.. zue try dan hasilnya.. memang betul..





Bahan-bahannya ( 3 orang )
1 cawan pisang yang dilenyek
1 1/2 cawan tepung
1/2 cawan gula
2 biji telur
secubit garam halus
minyak untuk menggoreng

Motip... ambik pic kat daun kari?... saje..eksyen jer tu...


Cara-caranya:

Campur semua bahan-bahan kecuali minyak. Kacau biar rata/dan menjadi sebati.
Panaskan minyak. Bila dah panas, ambik sejemput adunan tadi dengan ngan tangan dan ambil dengan cara sedikit sopan (cam natu ek?) jemput perlahan-lahan dan tolakkan adunan tadi dengan ibu jari ke dalam minyak panas (hati-hati jangan terendam lak jari dalam minyak panas). 
Goreng sampai perang. Lapik cucoq ni dengan kitchen paper apabila keluar dari kuali.
Siap untuk dimakan dengan air teh (^__^)

2 comments:

ady said...

as-salam
sadapnye.. CUCOQ PISANG ..dah lama tak buat..

..::tarabozu::.. said...

waktu petang.. duk saja2 kat umah best ni kalau pekena cucoq pisang ngan air teh/kopi..

 

Designed By Izza sakura