Wednesday, January 4

GARLIC ROLL


Hari ni bercuti semata-mata nak uruskan persekolah anak yang masuk Tadika.. Lega rasanyer bila hantar si Aqil.. dia tak nangis.. Tapi bagi janji manis nak beli mainan peberet dia Thomas takut dia buat perangai.. Agaknyer dia pegang janji, tu yang tak nangis.. Lepas hantar dia terus zue n en hubby pergi ke Tesco.. Semata-mata nak cari Thomas dia.. Kalau tak beli nanti dituntut.. susah pulak.. Alang-alang ke Tesco terus jenguk bahagian elektrik sebab semalam tengok CMG bagitau dalam FB dia, bread maker rm199 kat TESCO.. So zue bagitau En hubby.. cam berkenan jer.. tapi dia kata.. tak yah lah susah-susah nak buat.. kita gi beli kat kedai mamak sudahlah.. Alamakkk.. Laki aku ni.. bukannyer nak bagi support kat bini.. huhuhu.. So simpan jerlah niat dihati ni.. Bila dah settle beli barang, tepat-tepat pukul 12 tengahari terus gi ambik si Aqil.. Perkara yang pertama diberitahu bila dia masuk dalam kereta ialah.. mama.. cantik betul cikgu yang pakai baju kuning.. Alamakkkk... anakku..:)

Balik rumah terus jer turun dapur masak untuk En hubby.. sebelum en hubby ke tempat kerja .. Bila en hubby berangkat.. Apalagi.. bersilat ler.. melepaskan hasrat terpendam... GARLIC ROLL.. tak dapat beli bread maker pun tak per.. kita bread maker secara manual jer lah.. 

Tq.. Kak Ita masam manis.. so delicious..!!! Bila bakar tu bau wangi satu rumah.. Bila makan tu.. Perhhh.. memang berbaloilah buat resepi ni.. Tapi zue sedikit menderhaka .. zue tambah cheese dalam adunan garlic tu.. Saja nak habiskan cheese.. Pastu bila makan lak zue makan ngan jem strawberry.. Alamakk.. betul-betul sedap..Berbaloi-baloi..

Bahan-bahannya:

 

3 cawan tepung gandum ~ ita guna tepung roti ~ ikut k.ita
1 cawan air suam
1 sudu besar yeast
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
2-3 sudu besar olive oil ~ ita letak 2 ~ ikut kak ita





Caranya:
  • Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
  • Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik 
  • Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang  bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit
  • Doh akan naik sekali ganda
  • Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread
  • Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap
  • Kemudian bahagikan doh  kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
  • Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inc tebal berbentuk empat segi memanjang
  • Sapukan 1 sudu Garlic Spread di atasnya dan gulung.
  • Buat kaedah yang sama pada doh yang kedua juga
  • Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan
  • Kita akan mendapat 8 potongan doh
  • Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis
  • tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
  • Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di doh tadi
  • Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan taburkan bijan atau serbuk lada hitam jika suka.
  • Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit


GARLIC ROLL

By : Suhana
50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok ketumbar ~ dicincang halus
2 sb cream cheese ~ zue tambah
secubit garam
sedikit lada hitam kisar 
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.
**Semua ikut cara kak ita



Lagi best bila di sapu dengan jem strawberry..Emmm....Yummy...!!!
Comform pasni buat lagi..!!
Panduan
Untuk mengetahui sama ada roti sudah masak betul atau belum, jentik bahagian bawah roti. Jika bunyinya seperti kosong, tandanya roti telah di masak dengan sempurna ~ Chef Wan

No comments:

 

Designed By Izza sakura