Baru-baru ni zue buatkan pau ikut resepi tenet tak tau apa silapnyer pau tu tak nak naik. Frustnyer tuhannyer yang tau. Rasa cam putus asa sangat. Kebetulan mak mertua datang rumah zue pun citerlah kisah sedih zue ni..So tanpa berlengah lagi mak mertua pun ajar zue caranya..
Ikut resepi tenet ni ada shortening dan double action baking powder lah tapi, mertua zue kata ala..mak buat zaman dulu-dulu tak de menda - menda gitu semua so dia pun ajar caranyer yang ringkas, mudah dan keputusannya..perhhh... gebu.. lembut macam ala-ala kedai gitu..
Bahan-bahan:-
1 kilo tepung pau + tepung gandum
1 sb yis/mauripan +1 cwn air suam
1/2 sk garam + 1 cwn air kosong
1sb gula
2 sb minyak masak/minyak jagung
Caranya:
masukkan yis dalam air suam 1 cawan tadi selama 20 minit (sehingga jadi berbuih macam aiskrim). Bancuh garam ke dalam 1 cawan 1 sejuk. Tepung pau dan tepung gandum (actually mak mertua zue kata kalau nak guna tepung gandum saja pun tak per) dan masukkan gula. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit air garam tadi sambil gaul dengan sebati dan masukkan pula 1 cawan yis yang jadi ala-ala aiskrim tu dan kacau lagi (sedikit demi sedikit). Lastly masukkan minyak dan gaul sehingga doh tak melekat di tangan lebih kurang 20 minit. Bila rasa doh tu agak lembut, biarkan lebih kurang 20-30 minit untuk naikkan doh (tutup dengan kain). Bila dah naik, tumbukkan doh tersebut untuk keluarkan angin.
Gentelkan doh tu bulat-bulat (untuk dapatkan saiz yang sama) kemudian leperkan doh tersebut dengan tapak tangan dan picit ditepi/ keliling doh tersebut (di tengah doh biarkan sedikit tebal) dan masukkan inti dalam 1 sudu kecil dan tutupkan inti tersebut dengan tarik antara bucu-buku doh. Letakkan doh tersebut diatas potongan kertas berbentuk segiempat. (tapi zue lebih suka menggunakan daun pandan-kasi wangi katakan)
Bahan-bahan untuk inti kacang merah:-
500 gm kacang merah
1 1/2 cwn gula pasir
1 keping gula kerek
2 helai daun pandan
1/2 cwn minyak masak
Cara-caranya:-
Rebus kacang merah sehingga air kering dan menjadi empok kemudian sejukkan. (Air jangan terlalu banyak, bila kering, tambahkan lagi air dan ulang sehingga kacang agak-agak empok). Kemudian masukkan gula psir, gula kerek, minyak masak dan daun pandan. Kacau sehingga sebati dan sehingga kacang pekat.