Bahan-bahan ( 4 orang makan )
1 bungkus kuey teow
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 sudu makan lada boh/giling (tambah ikut suka pedas)
2 biji telur
2 sudu besar kicap manis
2 susu besar sos tiram
1 genggam taugeh (ikut suka)
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
5 batang daun kucai
sedikit kerang
10 ekor udang
garam dan perasa secukpnya
1/2 cawan air
Cara-cara
cuci dan toskan kuey teow
blend/tumbuk bawang besar dan bawang putih
panaskan minyak dan tumis bawang+bawang putih+cili boh/giling dan tumis hingga garing
masukkan udang dan kerang
masukkan sos tiram dan kicap manis dan kacau rata dan tambahkan dengan sedikit air tadi (boleh tambah lagi jika suka)
daun kucai dipotong sepanjang setengah inci dan masukkan sekali
masukkan juga garam+perasa dan kacau rata
pecahkan telor dan kacau hingga telor sebati (akan jadi pekat)
masukkan taugeh dan kacau hingga sebati
masukkan kuey teow dan gaul hingga rata