Assalamualaikum..
Selamat petang.... Semalam zue try buat kek sarang semut aka kek gula hangus.. Lega menjadi.. Tak manis sangat resepi ni. Actually dah lama nak try tapi tak de kesempatan so semalam kebetulan nak berholiday, itu yang merajinkan diri nak buatnya. Nak buat kek ni agak mudah tapi perlu berhati-hati sebab agak cerewet dengan gula yang dihangitkan takut meletup-letup terkena jari (sebab zue dah kena). Ikutkan resepi kena perap 3-4 jam tapi zue perap sejam lebih jer but still cantik lubang-lubang semut tu..
KEK SARANG SEMUT AKA KEK GULA HANGUS
Bahannya:
1 cawan gula castor
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 st soda bikarbonat
4 biji telur
2 sb mentega
Caranya:
- Gula dimasak dengan api yang sederhana sehingga hangus
- Masukkan air panas dan kacau perlahan-lahan (Part ni yang kena jaga-jaga)
- Tutup api dan masukkan mentega.
- Sejukkan dan ketepikan
- Pukul telur sehingga kembang dan pekat
- Masukkan susu pekat dan kacau sehingga sebati
- Ayak tepung bersama soda
- Masukkan sedikit demi sedikit kedalam gula hangus bersama telur yang dipukul tadi
- Kacau rata dan perap selama 3-4 jam
- Bakar pada suhu 180'c selama 45 minit sehingga 1 jam