Raya AidilFitri tahun ni zue beraya di Penang sebelah keluarga suami..so malam ni sibuk untuk buat ketupat (makanan rutin hari raya disini).. Mula-mula kawin tak biasa makan pulut pagi-pagi ni pastu perut akan berangin tapi lama kelamaan ketupat ni yang dicari setiap kali Raya...Ketupat cicah rendang daging... Emmm.. BETUL-BETUL SEDAP..hasil air tangan mertua katakan....
Semperna esok hari Raya AidilFitri, Zue nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya AidilFitri semoga hari raya tahun ni memberi kebahagiaan buat semua keluarga dan bertambah-tambah rezekinya. Ni adalah entry terakhir untuk puasa pada bulan Ramadhan tahun ni. Actually Zue ambik resepi ni daripada laman web my resepi.
Bahan-bahan:-
1 cawan sagu dibasuh dan di toskan airnya
1 cawan gula pasir
2 cawan air
Pewarna merah
Kelapa parut yang digaulkan dengan sedikit garam
Cara-caranya:-
- Masakkan gula bersama dengan air sehingga gula tersebut larut
- Titikkan pewarna merah
- Masukkan sagu dan kacau sehingga mendidih dan sehingga sagu tersebut menjadi jernih dengan menggunakan api yang perlahan.
- Tuangkan dalam bekas dan sejukkan
- Bila sudah sejuk, potong dan terus gaulkan dengan kelapa parut.