Assalamualaikum...
Semalam semangat nak men'donut' datang so balik kerja terus turun ke dapur.. Klu hari rajin tu tak boleh kata apa... Tak fikir pun penat balik kerja..janji dapat tunai nak membaking tu.. Baru rasa puas hati..
Donut ubi keledek ni memang gebus dan sedap... Pendek kata puas hati berpenat lelah pun.. Donut yang zue buat ni dah digoreng separuh masak semalam kemudian pagi ni goreng lagi sampai masak untuk bekal anak dan zue sendiri ke opis... Masih lagi sedap..tapi jangan dibiarkan agak lama nanti sedikit lemau.. Goreng balik baru sedap sebab akan rasa sedap bila dimakan panas-panas.
sumber1: Ros Jintan Manis
sumber2: K.Nor@SecubitGaram
Bahan-bahannya
250 gram tepung gandum
80 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek ( lebih kurang 2 biji kentang saiz kecil)
2 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit)
80/90ml susu segar boleh ganti dengan air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
2 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
( susu tu diletak sikit-sikit klu 80ml tu dah memadai dan doh ok, kita guna 80ml je, klu rasa keras guna 90ml, sebab saiz telur yang digunakan lain-lain kan, di sini kena pandai agak-agak ye, doh jangan lembik sanngat, nanti donut meresap minyak bila digoreng.)
Caranya :