Sape pernah makan laksa Terengganu.. Ada orang kata rasa cam laksa Johor.. tapi bagi zue tak samalah... mungkin kari dia macam sama tapi rasa tak sama..
Actually kuah Laksa Terengganu ada 2 jenis. Satu kuah masak merah (yang zue buat sekarang) dan satu lagi kuah putih (macam kuah laksam).. tapi zue lebih suka kuah masak merah lagi terasa karinya tu.. Lebih-lebih lagi ia dimakan bersama sedikit belacan dan lada yang ditumbuk (kasi pedas) dan lebih terasa kaw dia punya kuah..
Bahan-bahan:-
Laksa putih direndam dan direbus
Daun kesum
Kacang panjang
Bunga kantan
Timun
Kobis
taugeh
taugeh
*semua diracik halus melainkan kacang panjang dipotong
kecil-kecil
*actually banyak lagi daun yang boleh dijadikan ulaman
seperti daun kadok dan daun kemangi
Kuahnya agak kuning sebab zue lebihkan kunyit.. adalah lebih original kalau kuah merah
Bahan untuk kuah :
Ikan direbus dan diblender (banyak ikan lagi sedap)
Santan
Kerisik
Cili Boh atau lada giling
Asam keping
Garam
Gula
Serbuk perasa (Ajinomoto)
Sedikit air
Air rebusan ikan
*Bawang merah
*Bawang putih
*Halia
*Kunyit hidup
*Sedikit lengkuas
*Dikisar/diblend
Caranya:-
- Rebus ikan dan blenderkan isi ikan tersebut
- Blendkan tulang ikan bersama air (Ambil air daripada rebusan ikan tadi ditapis dan buang tulangnya)
- Tumis bahan yang diblend tadi bersama sedikit minyak
- Masukkan rempah cap bunga ros (masakan terengganu wajib ada rempah ni baru original), cili boh, kerisik, asam keping, garam, gula, serbuk perasa dan air.
- Masukkan santan (macam nak masak kari tuu)
- Masak sampai pecah minyak dan sehingga masak
- Boleh dihidang dengan laksa dan ulam-ulaman.
Untuk lebih terasa kepedasan dan bagi lagi ada ummmpp..!! dia punya kuah, boleh dihidangkan bersama sedikit belacan (tak suka belacan tak yah letak ler) dan lada hidup yang dah di tumbuk..Sesetengah orang meyediakan bersama garam halus untuk yang suka lagi memasinkan kuah tersebut..
No comments:
Post a Comment