Assalamualaikum...
Ermm... pagi yang tak sibuk di opis ni sempat lagi mengupload blog. Almaklum mood untuk bekerja still lagi kureng, cuti lama katernyer.. so sekarang tengah cari balik mood ni. Atleast mood kena tunggu sebulan abis bulan syawal baru ok kut... huhuu... Alasan ni..
Jom kita jenguk resepi yang zue nak share hari ni...FRUITS CUSTARD TAT. Actually resepi ni adalah resepi yang dah banyak kali zue guna untuk buat fruits tat. Resepi lain kureng berkenan sebab ader je yang tak puas hati. Thanks kak Azlita yang sharekan resepi ni..
Tart Crust / Shell
Resepi : Azita Kitchen
Bahannya:
170gm butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Caranya:
- Pukul marjerin/butter dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla.
- Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
- Uli hingga menjadi doh yang lembut.
- Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.
- Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170'C sehingga masak.(bakar lebih kurang 20 - 24 minit)
- Biar sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara sebelum digunakan (Utk mendapatkan doh yg baik, masukkan doh di dlm plastik bag dan simpan di dlm peti ais semalaman
Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
KRIM KASTARD
Resepi:Kak Ida 1001 Resepi
Sumber : DTS, CMG
Bahan KASTARD:
1 1/3 cawan susu rendah lemak
2 camca besar tepung kastard (bird custard)
1 camca teh esen vanilla
Caranya:
- Satukan semua bahan2 untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk.
- Kacau rata dengan whisk, kemudian jerang dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga pekat.
- Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega, kacau rata dan tutup periuk dengan tudungnya. Ini mengelakkan custard berkepala pada permukaanya
TOPPING BUAH:
*Boleh guna buah segar ( dipotong kecil2)/buahan dlm tin
CARA HIAS FRUITS CUSTARD TART
- Untuk lebih senang, masukkan cream kastard ke dlm piping bag yg diletak noozle
Ambil tart shell/crust tadi, paipkan kastard secukupnya. (ada juga resepi yg letak coklat cair pd dasar tart shell sebelum dipaipkan kastard)
Susun buah-buahan dan simpan di dalam peti, biar sejuk lebih sedap sebelum dihidangkan
1 comment:
wow!
Post a Comment