Friday, February 8

NASI BUBUR


Assalamualaikum..

Salam hari Jumaat. Esok bermulanyer cuti selama 4 hari (Ye..ye..).. Lega kepala otak ni.. tak yah fikir kerja ngan tak yah fikir jem nak g kerja.. Klu tak... letihnyer badan.. Rasanyer klu lepas solat maghrib tu terus jer nak lentok.. Pastu mulalah bangun kul 2 pagi nak prepare benda nak gi kerja esok.. mana nak packing baju untuk g umah baby sitter lah... Rasa cam terkejar-kejar lak.. Esok pagi kena bangun awal.. klu terlewat skit nak gi kerja.. comform 3-4 tempat jem.. Mulalah naik bosan...Betul-betul menderita jem ni..

Ngomel punya ngomel naik ader yang boring.. Opss... sori.. ni bkn ngomel tapi 'luahan perasaan'... huhuu

Entry pagi ni adalah hasil tangan Zue yang dibuat minggu lepas.. Kalau bab nasi air ni zue lebih suka buat ala-ala masakan Thai... mesti ader sos nampla..Kalau tak letak rasa cam kureng sesuatu dalam masakan ni..Lagi satu kalau nak nasi yang sedap, zue akan gunakan beras hancur.. Dia punya kanji tu lagi terasa dan buat sikit pun leh dapat banyak...
NASI BUBUR

Bahan-bahan:

2 cawan beras
11/2 inci halia (diketuk)
1 kiub pati ayam
1/4 ekor ayam
sedikit garam
1 liter air

SUP
Tulang
sup bunjut tulang
3 sb sos nampla
karot
daun saderi
Bawang putih
halia
garam secukup rasa
gula secukup rasa
air secukupnyer

HIASAN
Lada merah/Lada jarum
limau nipis
Daun bawang 
Daun sup

BAHAN LAIN
Ikan bilis


Caranya:
  • Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan dan tos sambil siatkan ayam kepada bahagian yang kecil
  • Air ayam jangan dibuang
  • Basuh beras dan air rebusan ayam tadi gunakan untuk masak nasi
  • Bubur nasi bila dah hampir masak, masukkan pati ayam, halia dan sedikit bawang
Cara masak sup:
  • Rebus tulang hingga agak masak
  • Masukkan bawang putih dan halia yang diketuk, karot, daun saderi dan sup bunjut tulang
  • Bila separuh masak, masukkan garam dan sos nampla
Disediakan bersama lada jarum, limau nipis, daun sup dan daun bawang



2 comments:

Gee® said...

Hoyay!! seronoknya Zue dpt cuti-cuti M'sia... lagi seronok kalau kak g dpt slrup bubur tu... sedapnyaaaaa

..::Zue::.. said...

Dpt release tension.. Kak Gee.. Ni makin byk plan membaking lah...

 

Designed By Izza sakura