Thursday, February 14

PAI/TAT TELUR



Assalamualaikum..

Selamat malam.. Malam ni adalah malam jumaat.. Sekejap jer sehari-hari.. lusa hari sabtu cuti pulak..Errrmm... best jgk.. Tapi terasa sangat singkat nyer kehidupan harian. 

Actually zue akan start membaking pada hari cuti. Apa-apa jer cuti termasuk Sabtu dan Ahad. Klu hari biasa tu tak sempatlah.. mana nak ambik gambar lagi. Kalau gambar cincai-cintai rasa tak puas hati pulak so kenalah buat prop yang puas hati..Kekadang prop yang sama pun boring jugak rasenyer..

Minggu lepas zue buat PAI/TAT TELUR versi My Resepi. Memang sedap.. Buat ala-ala pai gitu..Rasanyer memang best sangat-sangat. Kalau nak buat sebiji-sebiji pun boleh tapi zue lebih suka buat seketul.. terus masuk oven.

PAI/TAT TELUR
Sumber: My Resepi

Bahannya:

( utk satu bekas pie yg besar tuh )
    bahan utk crust : 

    2 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula halus 
1/2 teaspoon baking powder 
1/4 teaspoon garam 
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2) 
2 biji telur 

Bahan utk filling : 
1 cawan susu cair 
4 biji telur 
1 cawan gula halus 
1 cawan air 
1 tbs tapung kastard
 ½ tsp vanilla essence 

Caranya:

Utk buat crust 

  • Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
  • Masukkan butter. Sebatikan.
  • Masukkan telur sebiji demi sebiji. 
  • Tunggu hingga menjadi bentuk doh.

Cara utk buat filling dia pulak : 
  • Pukul gula dan telur.
  • Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
  • Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie dan tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
  • Bakar dlm oven dalam 150'c atau sehingga masak mengikut oven masing-masing.
  • tunggu sejuk baru potong.

1 comment:

Tina Othman said...

wah sedapnya, terliur tgk

 

Designed By Izza sakura