Assalamualaikum...
Mood untuk update blog sangat kureng semenjak dua menjak ni. So maaf sangat untuk reader blog ni. Memandangkan air kawasan rumah Zue tak de lagi, nak memasak pun agak malas lagi. Masak yang ready made punya (kedai) lagi senang. Actually entry yang terbaru ni adalah yang lepas punya. Duk draf dah dekat 2 bulan pun. Pastu nak mengarang pun dah no idea. Line tenet pulak memang slow tahap gaban. Ecehh... 1001 satu alasan pulak. Tak pe lah, layan jer entry lepas ni... Nasi Daging Cicah Air Asam.
NASI DAGING UTARA
600 gm daging batang pinang – dipotong sebesar kotak mancis
3 cawan kilo beras basmathi – bersih dan toskan
1/2 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
3 sb planta
3 sb sos tomato
3 sb rempah serbuk kurma
garam dan gula secukup rasa
sedikit kismis dan bawang goreng untuk taburan
Bahan tumis :-
4 sekawan – kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan Pelaga
sedikit daun ketumbar – untuk wangikan nasi
1 biji tomato - dipotong kiub sebesar ibu jari
1 biji tomato - dipotong kiub sebesar ibu jari
3 helai daun pandan
1 batang serai – diketuk
1 labu bawang besar – dikisar
3 ulas bawang putih – dikisar
1 inci halia – dikisar
3 cawan air
Caranya :
- Panaskan minyak masak dan masukkan planta
- Tumis 4 sekawan, daun ketumbar, tomato yang dipotong, daun pandan dan halia
- Masukkan bahan yang dikisar
- Masukkan rempah yang dibancuh dgn sedikit air,kacau biar wangi
- Masukkan daging,tomato sup kimball dan air yang telah disukat dengan sukatan beras.
- Setelah air mendidih, gula, garam secukup rasa dan baru masukkan susu cair
- Masukkan beras dan kismis.
- Masak dgn rice cooker untuk nasi masak sekata.
- Gemburkan nasi dan boleh ambil daging yg tertanam dalam nasi untuk dicicah bersama air asam
4 biji Cili (ikut kepedasan masing-masing)
1 biji Lada Merah Besar
1 ulas Bawang Putih
1 inci Belacan yg di bakar
1 sb sos tomato
1 sb sos cili
1 sb sos ikan
60 ml air asam jawa (kalau nak cair boleh tambahkan air)
Gula dan garam ( secukup rasa )
** Kesemua bahan di atas di blend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali. Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang bersama nasi daging
Bahan Hirisan
1 comment:
salam
ilmu ni harus di kongsi...
mmg terliur nak buat
Post a Comment