Minggu lepas pergi bawa anak jenjalan kat One Utama.. kebetulan lalu ikut Baker Cottage.. Ada jual tat telur...Rega rm1.30 sebiji.. kecik jer.. Terliur plak tengok.. Terus beli... Makan sebiji tak puas.. Pastu balik rumah apa lagi.. Harus dicuba ni.... Cam biasa lah godek-godek Mr google.. Jumpa resepi tat telur Portugis.. Tapi kena beli cruff pastry pulak.. Cari kat kedai nasib baik ada.. Harga tak delah mahal sangat rm4.90 sebungkus (dalam nya ada 10 keping pastry)..
Time for Baking.... Dah siap.. Alamak besornyer... rupanya ia mengembang.. Makan sebiji dah kenyang.. Almaklumlah perut zue ni kecik tak leh terima isi banyak.. ^______^
Resepi : zkinda mz@myresepi.com
Copy paste drp : MasDuniaku
Bahan Untuk Crush :
1 paket puff pastry
1 paket puff pastry
Bahan filling :
1 cawan susu cair @ susu segar
4 biji telur1 cawan gula halus1 cawan susu cair @ susu segar
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
Cara membuat crust :
- Ambik sekeping puff pastry dan tekan2 rata puff pastry ke dalam bekas tart.
- Sekeping puff pastry tu boleh dapat 2 biji tart telur. (Tapi zue guna 1 pastry untuk 1 tat telur tu yang beso gedabak)
Cara buat filling :
- Pukul manja gula dan telur biar sebati.
- Masukkan semua bahan filling yang belum lagi dimasukkan.
- Kacau hingga sebati dan tapis adunan filling tadi.
- Tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yang diletakkan puff pastry tadi.
- Bakar pada suhu 190c selama 30 minit dengan api atas bawah.
1 comment:
..rasa satu, nak lagi satu. Best!
Post a Comment