Friday, March 11

AYAM SUNQUICK Makan bersama cili jeruk... Serius... sedap gila..



Assalamualaikum

Salam Jumaat. Minggu depan dah masuk cuti sekolah selama seminggu. Apa perancangan uols untuk cuti sekolah?. Bagi saya tak de lah nak rancang bagai memandangkan anak nak exam kssr tahun ni so terpaksa cut mana-mana tempat nak bercuti tu. Insha Allah tahun depan boleh plan gi jauh-jauh.

Pagi Jumaat yang indah ni saja akak nak share resepi mudah nak sedap AYAM SUNQUICK. Rasa sedikit masam sunquick kemudin buh cili jeruk... memang perhhh... serius, sangat sedap. Korang tak caye?.. Tak nak sembang kosong...Jom try...



AYAM SUNQUICK



Bahan untuk ayam goreng:-


  • 4 bahagian suku peha daging ayam (Buang kesemua tulang yang ada).
  • 2 biji telur ayam (pukul rata)
  • 1 sudu besar cukup rasa.
  • 5 sudu besar tepung jagung.
  • 4 sudu besar tepung gandum.
  • 4 sudu besar tepung beras.
  • 1 sudu kecil lada putih (serbuk)
  • sedikit Ajishio
  • Minyak banyak (deepfry).

Caranya:-

  • Potong ayam ikut saiz yang dikehendaki dan celupkan ke dalam telur putih.
  • Kemudian gaul dan salutkan ke dalam campuran serbuk lada putih, secukup rasa, Aji shio, tepung jagung, tepung gandum dan tepung beras mengikut sukatan di atas dan sehingga sebati.
  • Panaskan minyak dan jangan lupa untung menggunakan minyak dengan banyak. Deepfry kan ayam tersebut sehingga masak.
  • Kemudian angkat dan rehatkannya. 
  • Potongkannya dan tuangkan sos lemon yang lazat!.



Bahan-Bahan Yang Perlu Digunakan (Sos Lemon):-

  • 1 biji lemon (dapatkan 3 sudu besar jusnya).
  • 3 biji limau sunkist (dapatkan secawan jusnya).
  • 2 sudu besar kordial oren sunkist.
  • 1 sudu besar serbuk knorr.
  • 1 labu bawang besar (cincangkannya).
  • 5 ulas bawang putih (cincangkannya).
  • 4 sudu besar butter.
  • 3 sudu kecil tepung jagung - bancuh dengan tiga setengah cawan air.

Cara-Cara Membuatnya:-

  • Cairkan butter dan tumiskan bawang besar serta bawang putih bersama butter tersebut sehingga wangi.
  • Campurkan jus lemon yang diperah tadi, jus limau sunkist dan pekatan pati oren Sunquick dan serbuk knorr.
  • Masak campuran jus tadi sehingga masak,kemudian kecikkan api.
  • Kemudian masukkan campuran tepung jagung dan kacaunya sehingga sos menjadi pekat dan likat.
  • Tuangkan sos tersebut ke atas ayam tadi.


Wednesday, March 2

VANILA CUP CAKES FLOWER KOREAN BUTTERCREAM




Assalamualaikum...

Apabila datang rajin tu semua benda nak buat. Kalau datang malas rasa nak makan tidur je... Even berjalan pun malas.. Hari ni mood rajin tu datang. Mood nak melembutkan tangan tu ada. So apa lagi terus turun ke dapur dan terus buat. Actually dah lama mengila nak buat flower korean BC ni tapi masa tak mengizinkan. Hari ni tak fikir panjang.. terus buat.. Hasilnya.. Tadaaa...



Easy, Delicious Homemade Vanilla Cupcakes 


Oleh: Azie Kitchen


Bahannya:

3/4 cawan  butter (6oz) - suhu bilik
3 biji telur - suhu bilik
2 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
1  cawan gula kaster
2 sudu kecil vanilla
1 1/4 cawan susu
2 1/2 sudu kecil baking powder


Caranya:

  • Panaskan oven pada suhu 170C. 
  • Satukan dan ayak bersama tepung, garam dan baking powder.
  • Putar butter dengan kelajuan tinggi selama 30 saat. Masukkan gula dan putar sebati. Masukkan telur sambil terus diputar.
  • Masukkan tepung dan susu secara berselang seli dengan kelajuan perlahan. Kacau sebati.
  • Tuangkan adunan ke dalam cawan kertas 2/3 penuh dan bakar selama 15-18 minit sehingga kekuningan atau sehingga masak.
  • Sejukkan dalam 15 minit sebelum dikeluarkan dari loyang. 
  • Bila telah sejuk sepenuhnya, bolehlah dihias dengan frosting.







Buttercream
Resepi: Azlita masam manis


150 gm shortening
200 gm gula icing
perasa oren yang tiada warna

Ayak gula icing
Satukan semua bahan dan pukul dengan speed perlahan hingga kental
Jangan pukul lama sangat nanti lembik

Lepas tu boleh letak pewarna

* buttercream ini hanya untuk hiasan atas kek bukan untuk melepa kek atau untuk layer kek ya.. hanya hiasan atau bunga sahaja.

Tuesday, March 1

AIR SOYA dan PUDING TAUFU FA SEGERA


Assalamualaikum...

Penah buat soya homemade tak? Nak buat sangat mudah tapi agak payah sedikit. Dulu masa anak sorang sangat rajin buat tapi sekarang Zue lebih suka beli kat pasar malam. Kebanyakkan kat pasar malam tak kaw airnya sebab tak pekat dan ada yang kurang manis. So Zue pun try buat sendiri memandangkan tetiba mood nak memerah datang.. 

Bagi resepi taufu fah Zue lebih suka buat ala-ala jelly sebab kebetulan hari tu tak de GDL (bahan pengeras untuk soya).. Kira buat kerja mudah lah ni.. Tapi hasilnya... sedappp..

 


AIR KACANG SOYA

Bahannya:

200gram kacang soya 
2 litre air 
1 cawan gula 
3 helai daun pandan yang disimpul 
1/2 sudu kecil garam 


 



 Caranya:
  • Kacang soya direndam semalaman. Esoknya buang kulit kacang (untuk elakkan air bau hamis) 
  • Basuh dan toskan air yang berlebihan. 
  • Masukkan satu cawan kacang soya yang telah kembang tadi di dalam pengisar, dan masukkan juga beberapa cawan air untuk diblend.
  • blender sehingga halus, gunakan tapis kain (guna kain lampin anak yang bersih tau), kalau takde boleh juga gunakan kain bersih untuk memerah air soya.
  • Perah air soya di dalam jug dan asingkan hampasnya. 
  • Ulang langkah tadi sehingga semua kacang soya selesai dikisar. 
  • Sebelum di masak, se-eloknya tapis sekali lagi air soya tadi bagi memastikan tiada hampas soya yang tertinggal. 
  • Masukkan air soya di dalam periuk dan tambahkan 1/2 sudu kecil garam serta daun pandan yang siap dicarik dan disimpulkan, gunakan api perlahan dan mestilah selalu di kacau. 
  • Setelah sedikit mendidih baru masukkan gula, setelah gula larut, tutup api dan boleh lah disejukkan dan diminum, kalau nak minum soya suam pun boleh. 
  • Setelah sejuk, simpan di dalam peti ais dan air soya ni boleh tahan selama 3 hari jika disimpan di dalam botol bertutup. 


Sedap diminum sejuk-sejuk tambah pulak dengan bebola pearl yang dibuat sendiri daripada tepung beras (diletak kaler hitam) dan direbus. Bila makan agak-agak kenyal... sedapp

Bagi resepi untuk agar-agar soya taufu fah pula, Zue ambik air soya yang siap masak tadi dan masukkan serbuk agar-agar. Biarkan dalam peti ais dalam 1-2 jam dan tadaaa... siap.. boleh makan dengan air gula melaka yang dibuat sendiri.






RESEPI PUDING TAUFU FA

Bhn2

  • 1 ltr air kacang soya 
  • 2 1/2 sk agar2 serbuk (kalau ingin lebih keras bubuh 1 peket sekali) 

Caranya:
  • Masak air soya bersama serbuk agar2 hingga larut dan mendidih sedikit. Matikan api.
  • Tuangkan ke dalam mangkuk2 kecil atau bekas yg lebih besar dan sejukkan.Simpan di dalam peti ais.
  • Puding soya juga enak dimakan bersama air gula sahaja seakan2 tau fu fah.


Air Gula Melaka :

4 keping gula melaka /nise - lbh kurang 200 gm.
1/2  cawan gula
3 cawan air
2 helai daun pandan

Caranya:-
  • masukkan semua dalam periuk dan masak hingga gula hancur.
  • sejukkan dan enak dimkn dgn tau foo fa.




Monday, February 15

NASI AYAM SUP TULANG MUDAH



Assalamualaikum....

Dah plan tengahari nak makan apa?... jom try resepi yang sangat mudah ni... Sebenarnya ia merupakan resepi nasi ayam yang sangat simple. atau boleh dikatakan nasi ayam yang sesuai buat orang yang kejar masa atau pun pemalas... Hahahaa....

Napa saya kata camtu?... Sebab nasi ayam ni nasi ayam yang main campak-campak je... Guna apa yang ada kat dapur tu.. Tak yah nak bazir duit nak pi beli bagai. Kebetulan pertengahan bulan ni... so faham-faham je lah..




RESEPI NASI AYAM SUP TULANG MUDAH

Resepi Nasi Ayam

4 cawan beras dibasuh bersih
5 cawan air rebusan ayam
2 helai daun pandan
2 biji bawang kecil (hiris halus)
1 biji bawang putih (ketuk)
sedikit halia
kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawan
garam dan gula secukupnya
sedikit secukup rasa
2 sb planta
sedikit minyak 


Caranya
  • Basuh beras dan toskan
  • Masukkan dalam rice cooker
  • Tumis menggunakan minyak + planta 
  • Masukkan kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawan dan bawang putih bersama bawang merah dan halia
  • Kemudian masukkan juga daun pandan
  • Bahan tumisan tadi masukkan ke dalam rice cooker
  • Masukkan juga air rebusan ayam dan secukup rasa
  • Jangan lupa masukkan garam dan gula 
  • Kacau bagi rata dan on kan switch rice cooker




Sup Tulang 


Bahannya: 

1/2 kg tulang lembu ~ rebus dahulu sehingga empuk
2 sudu besar minyak masak
4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga)
1 labu bawang besar - di hiris
1 peket kecil rempah sup - anggaran 2 sudu besar
Air rebusan tulang secukupnya
1 batang lobak merah ~ dadu
1 sudu kecil lada sulah
1-2 sb sos ikan
2 biji limau nipis
Garam secukup rasa
1 biji tomato - potong dadu
Daun sup dan daun bawang ~ hiris
3-4 biji cili padi - ketuk


Caranya: 

  • Masukkan 5-6 cawan air bersama tulang yang dah empuk (buat kuah)
  • Kemudian masukkan juga rempah tumis ( kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga dan cengkih) dan bawang besar yang telah di hiris  
  • Masukkan rempah sup dan sedikit sos ikan  
  • Kacau dan masukkan juga limau nipis yang telah diperah (kalau nak masam letak banyak)
  • Jangan lupa masukkan lobak, daun sup dan cili padi 
  • Akhir sekali masukkan tomato, lada sulah dan garam secukup rasa. 
  • Biarkan dalam 20 minit jam bagi semua sebati
  • Sudah masak taburkan dengan daun sup dan daun bawang

**Jangan terlebih sangat limau nipis nanti rasa pahit lak





Ayam Goreng

1/2 ekor ayam (potong kecil)
Serbuk goreng ayam bistari

Caranya:

  • Rebus ayam agak dalam separuh masak dan sejukkan
  • Gaulkan dengan serbuk ayam goreng bistari
  • sedia digoreng sehingga masak

Hiasan

Timun, tomato dan daun salad

nota kaki:
*** Nak sedap makan sekali sos cili thai

Friday, February 12

VIETNAMESE SPRING ROLL



Assalamualaikum...

Selamat Pagi.. Pagi ni sarapan Zue.. Roti canai kuah kari kambing... Perhh.. mabeles.. tapi rm7.50 sekali teh tarik... Hihiiii... mahal gak.. Dah lah tengah-tengah bulan ni.. Tak pe lah, janji sedap.. Bukan selalu.. sekali-sekala...

Hari ni Zue nak share resepi yang agak sedap buat penggemar sayur Vietnamese spring roll yang di ambil dari blog mamadee's






VIETNAMESE SPRING ROLL

Resepi daripada blog mamadee's


Bahan untuk popia
Rice paper wrapper (boleh dibeli dipasaraya)
Daun pudina
Udang yang direbus dan dibuang kulit
Lobak merah yang dipotong memanjang
Bihun yang telah dicelur
Timun batang yang dipotong halus memanjang

Cara membuat popia
  • Mulakan dengan melembutkan rice paper wrapper. Celupkan rice paper tersebut dalam semangkuk     air suam. Buat perlahan-lahan, kerana rice paper ini senang koyak. 
  • Kemudian, letakkan rice paper yang telah lembut tadi, di atas pinggan. Susun daun 3 helai daun pudina di atas rice paper tadi. Kemudian susun udang (saya letak 3 ekor udang untuk setiap spring roll).
  • Letakkan bihun, lobak merah dan timun di atas udang tadi. 
  • Dengan berhati-hati, lipat rice paper seperti melipat popia.
  • Lipat bahagian tepi dahulu, dan gulung rice paper sehingga selesai.
  • Siap sedia untuk dihidang. Sajikan spring rolls ini bersama sosnya.


Bahan untuk sos
4 sudu besar cuka
4 sudu besar sos ikan
1 cawan air
1 sudu besar gula
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
Cili padi dipotong kecil-kecil
Kacang tanah tumbuk

Cara membuat sos
  • Masukkan semua bahan dalam periuk.
  • Masak sekejap sehingga gula larut.

**  Guna sos cili thai pun sedap jugak

Wednesday, February 3

ROTI PIZZA STICK






 Assalamualaikum... 

Selamat tengahari.. Korang masak apa hari ni?.. Mesti yang duk kat umah tu masak best-bestkan... Best jugak jadi surirumah ni. Macam Zue kerja ni ambik konsep masak untuk seminggu terus pada hari Ahad. Hambik ko tak yah fikir. Terus frozenkan je. Time nak makan baru panaskan. Ye lah sampai kat rumah dah pukul 7. Balik rumah memang penat sebab mengadap jem tiap-tiap hari... Adus.. bilalah lah nak bersara ni...

Hari ni nak share resepi yang sebulan sudah.. Kui..Kui..Kui.. Biasalah buat pekasam dulu baru best skit. Resepi hari ni Roti Pizza Stick. Sebijik rasa macam kat Pizza Hut. Resepi ni di ambil daripada Fb (MAHN).. Halal ye buat yang share resepi ni.. Sory tak tahu nama...


 

ROTI PIZZA STICK

Bahan Doh:

3 1/2 cawan tepung gandum
2 st yis
1 1/2 cwn air suam
1 st gula castor
2 sb susu tepung
1 1/2 st garam
3 sb olive oil






Caranya:

  • Campur gula dan air suam.
  • Masukkan yis dan biar berbuih selama 5 -15 minit
  • Satukan tepung, garam, susu tepung dan olive oil.
  • Masukkan air yis yang dah berbuih
  • Uli doh sampai sebati
  • Dah siap uli, gelek doh leper doh menjadi segi empat dan masukkan dalam tray (ikut saiz loyang)
  • Sebelum tu sapu tray pembakar dengan olive oil dan letakkan doh yang dah di gelek
  • Potong dalam anggaran 1 inci setengah dari hujung ke hujung dengan mengunakan cutter pizza
  • Perap selama 40 minit dengan menutup plastik cling
  • Cukup selama 40 minit, panaskan oven 1800cc dan bakar selama 15 minit.
  • Sapu roti dengan topping dan tabur cheese parmesan.
  • Bakar selama 25 minit.

Tuesday, February 2

MANGGO FLOAT YUMMY



Assalamualaikum...

Salam Febuari.. Semalam cuti hari wilayah so mulalah fikir projek apa nak buat. Google punya google jumpa resepi MANGGO FLOAT. Kebetulan dalam peti ais ada lagi cheese dan manggo. Ermmm... terus je turun dapur dan bersilat.

Resepinya agak mudah. Actually Zue main campak-campak jer tapi kalau ikut resepi sebenar ada kat bawah. Resepi dari Surianti Ramli. Rasa memang terbaik buat penggemar cheese. Jom kita buat...






MANGGO FLOAT

Bahannya:
2 biji buah mangga
Biskut cream cracker secukupnya 
1 cawan cream cheese 
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan susu segar
1/2 cawan whipping cream 

Untuk tabur pada bahagian atas :
Biskut cream craker yang telah diramas halus (Blend hancur)



Cara penyediaan : 

  • Putar whipping cream dengan mixer hingga kental (anggaran 3 - 5 minit). Ketepikan. 
  • Putar cream cheese hingga menjadi sedikit kembang. 
  • Kemudian masukkan susu pekat dan putar bersama. 
  • Satukan whipping cream bersama adunan ini dan kacau sebati. 
  • Ambil bekas yang sesuai dan ratakan adunan cream tadi secara nipis pada dasar bekas. 
  • Celupkan kepingan biskut cream cracker ke dalam susu segar dan lapiskan di atasnya. 
  • Ratakan lapisan seterusnya dengan cream lagi. 
  • Kemudian susun potongan mangga diatasnya. 


Cara susunan bermula dari dasar : 
  • cream, biskut, cream, mangga. 
  • Ulangan proses ini hingga habis. 
  • Terpulang kesukaan anda berapa lapis. 
  • Pada lapisan paling atas, taburkan biskut yang telah dihancurkan. 
  • Letakkan potongan mangga. 
  • Sejukkan dalam peti ais 4 jam sebelum dimakan.

 

Designed By Izza sakura