Tuesday, November 23
Nasi Air
Resepi ini diambil daripada my resepi
Bahan-bahan ( 3-4 org )
Nasi - dimasak sedikit lembik
Daging/ayam
halia - ditumbuk lumat
cili padi (hijau atau merah) -
cuka makan - 3 atau 4 sudu besar
garam,gula sesedap rasa
BAHAN TAMBAHAN
ikan bilis - digoreng garing
bawang goreng
air lada (cili)
daun sup - dihiris halus-halus
limau nipis/limau kasturi - di potong (utk diperah semasa makan)
**bahan tambah ini-perlu dihidangkan dalam bekas berasingan. Memudahkan anda untuk menambah apa yang anda suka ketika makan.
CARANYA;-
Masak Nasi seperti biasa cuma lebihkan air sedikit.
Daging/ayam tersebut -dipotong besar-besar dan direbus dlm air yang banyak. Setelah masak - Air daging/ayam tersebut dipanaskan semula dan ditambah garam dan gula sesedap rasa.
Daging yang direbus tadi - dipotong/disiat kecil-kecil dan digaul dengan halia. Seterusnya digoreng hingga garing.
Air lada - Cili padi ditumbuk lumat. Masukkan ke dalam mangkuk kecil-tambah cuka, gula dan garam sesedap rasa.
Semua sudah siap. Bolehlah ambik satu senduk-masukkan air daging-masukkan semua bahan tambah-gaul2kan semuanya-MAKAN-kalau tak cukup pedas-tambah air lada.
Labels
NASI DAN LAUK
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
loading..
No comments:
Post a Comment