Tuesday, November 23
Ubi Kayu
Makan ubi kayu time hujan-hujan ni memang best.. Actually nak makan ubi kayu rebus ni bukannyer susah nak masak. Buat sape2 yang tak tahu nak buat so aku bagi cara-caranyer kat sini..
Bahan-bahan:-
Ubi Kayu
Air
Secubit Garam
Cara-caranya:-
Ambik beberapa tongkol ubi kayu yang dah dikupas kulitnyer dan di potong dlm 2 inci (ikut suka). Cuci dan masukkan air agak-agak sedikit tenggelam ubi-ubi tersebut ke dalam periuk. (jangan terlampau banyak nanti bila mengelegak air akan tumpah. Kemudian masukkan garam (agak2) jangan terlampau banyak nanti masin. Kemudian buka api perlahan dan panaskan. Agak2 mengelegak dan isi ubi tersebut menjadi lembut (kalau x tau cara try ambik garfu dan cucukkan) kalau dah lembut.. ubi tersebut memang dah masak. so boleh dihidangkan untuk dimakan..
SELAMAT MENCUBA
Labels
UBI KAYU
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
loading..
No comments:
Post a Comment