Thursday, December 8

RED VELVET CHEESE KEK II



Semalam birthday opismate so adalah makan-makan kat opis dan zue sponserlah sebiji kek RED VELVET.. Actually member zue ni tak pernah makan lagi kek ni.. so zue hadiahkannya.. dan 1st time dia makan.. memang dia puji kek ni memang best sangat-sangat.. kek ni zue tak menyerlahkan kaler merahnyer sebab member pesan jangan terlalu merah takut tak lalu nak makan..huhuhu

Zue survey resepi RED VELVET ni lebih kurang sama jer, yang bezanya sukatannya.. sebelum ni zue dah pernah buat disini .. kali ni trylak buat resepi lain..


sumber : http://myhappyoven.blogspot.com

BAHAN2NYA


Bahan A 
( Bahan2 kering - Ayak bersama dalam satu mangkuk )


2 1/2 cawan tepung kek atau superfine
1 1/2 cawan gula castor
1 sudu kecil Soda Bicarbonate 
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla


Bahan B
( Bahan2 basah -Satukan dlm mangkuk yg lain, pastu sebatikan guna whisk )
1 1/2 cawan minyak sayur ( pakai jer minyak masak biasa )
1 cawan buttermilk ( pastikan suhu bilik)
2 biji telur gred A ( suhu bilik jugak)
1 sudu makan pewarna merah ( resipi asal letak 2 sudu mkn, nnti kaler terlalu merah)
1 sudu kecil cuka ( Cuka makan pun boleh )
1 sudu kecil esen vanilla

  1. Campurkan bahan A kedalam mangkuk berisi bahan B (bahan kering tuang dlm bahan basah). 
  2. Mixer dengan kelajuan sederhana, mixed kan bahan2 tersebut . ( Mixed utk sebatikan  2 jenis bahan2 itu sehingga menjadi satu adunan saja yer).
  3. Tuangkan adunan tu dlm 2 biji atau sebiji loyang 9 inci tadi
  4. Bakar pada suhu 175 darjah celcius selama 30-35 minit . Bergantung pada oven masing-masing

CREAM CHEESE FROSTING
250 gm Cream Cheese
1 cawan gula aising
1 1/2  cawan butter

Satukan semua bahan2  di atas, mixed gunakan mixer , kelajuan sederhana, sampai kembang sekali ganda . Siap utk digunakan...

CARA2 NK FROST KAN KEK RED VELVET
Masukkan cream cheese tadi ke dalam piping beg dan sedia dipiping mengikut kreativiti masing-masing.

P/S :  
 Kalau tak der buttermilk..gantikan Satu cawan susu campur 1 sudu besar cuka makan, biarkan 10 minit, biar ia jadi ketul-ketul macam susu masam.. baru guna....

No comments:

 

Designed By Izza sakura