Salam Ramadhan.
Hari ni Zue plan nak masak ikan siakap 3 rasa. Rasanya kena masak 2 ekor sebab simpan untuk sahur. Nasib baik bos bagi balik awak pukul 4. Almaklum bulan puasa kat KL ni semua berlumba-lumba balik awal. Sempat jugak gi menjala ikan kat pasar jp lagi. Yang lain-lain tu zue tambah je sayur atau ulam. Yang pasti kena ada sambal belacan.
Resepi hari ni Zue nak share tat telur yang dibuat sebelum puasa. Actually banyak betul entry tertangguh sebab tak sempat nak hupdate. Jom layan resepi ni.
TAT TELUR
Bahannya:
1 cawan buttercup
1/2 cwn gula halus
1 biji telur
1 sk esen vanila
2 cwn tepung gandum
2 sb kastad
Caranya:
- Pukul buttercup bersama gula sehingga sebati
- Masukkan telur bersama esen vanila dan pukul lagi
- Lastly masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan masukkan tepung kastad
- Bulatkan adunan dan masukkan dalam acuan untuk bentukkan shell
INTI (KASTAD TELUR)
2 biji telur
1 sk esen vanila
1/2 cwn susu cair
1/2 cwn air
1/2 cwn gula
3 sb tepung kastad
** kacau sehingga sebati
Caranya 1
1- Masukkan kastad telur terus ke dalam shell yang dibuat tadi dan bakar selama 150'c selama 15-20 minit
2- Bakar shell dulu selama 10-15 minit kemudian masukkan kastad telur dan bakar lagi selama 10-15 minit. ** saya buat yang no1
No comments:
Post a Comment