Friday, November 6

SHELL OUT di rumah... Jom..



Assalamualaikum...

Virus SHELL OUT dah melanda dunia masakan. Apalagi nak ambil peluang untuk cuba membuatlah. Hasilnya sangat lumayan. Semua sea food akak beli dengan harga rm50. Boleh makan 5 orang (2 dewasa, 3 kanak-kanak) siap terlebih-lebih lagi. Puas makan kat rumah.

Anak-anak sangat seronok cara makan yang bertebaran atas meja gitu. Tanpa pinggan mangkuk. Siap bertambah-tambah and pesan lain kali buat lagilah mama...sedapp.. Bangga sekejap sebagai seorang ibu dapat puaskan hati anak. Alhamdulillah suami pun suka.




Kerang sambal

Bawang putih
Bawang merah
Cili boh
Sos tiram, sos tomato
Gula
Garam

Bahannya:

  • Panaskan minyak, tumis bawang bersama cili boh, sos tiram dan sos tomato. 
  • Kemudian perasakan gula dan garam



Sotong

Bawang merah, bwg putih, halia, cili kering, serbuk kunyit, garam dan gula, sos bbq dan sos tiram


  • Gaulkan kunyit bersama garam dan perapkan. 
  • Tumiskan bwg merah, bwg putih dan halia bersama cili kering. 
  • Masukkan dalam pemanggang ajaib untuk masak. 
  • Bila agak kering boleh diangkat.




Ketam

4-5 ekor ketam dibersihkan
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sb cili boh
1 inci halia
2 sb rempah kari ikan
2 sb sos tomato
1 biji telur
2 sb butter
garam gula secukup rasa. Kunyit, lada sulah untuk perasakan ketam
sedikit air

caranya
  • Bersihkan ketam dan buang insang. Perasakan ketam dengan kunyit/garam dan lada sulah.
  • Panaskan minyak dan goreng sebentar (jgn terlalu lama) untuk masakkan isinya saja.
  • Tumiskan menggunakan minyak tadi dan masukkan sedikit butter dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia yang dimesin. masukkan cili bila agak garing.
  • Bila dah naik minyak, masukkan rempah ikan dan tambah air. Masukkan sos tomato dan perasakan dengan gula dan garam.
  • Pecahkan telur dan kacau rata.
  • Masukkan ketam dan gaulrata


 


Udang

saya buat ala-ala butterprawn ( resepi yang sama dengan ketam ) cuma masukkan daun kari dan susu cair semasa menumis bahan tadi.


sayur

Jagung dan Brokoli
  • rebuskan jagung dan brokoli dan perasakan sedikit butter dan garam secukup rasa




Lepas makan banyak-banyak kita cuci perut lak..

AIR SODA HERBS


Sebiji lemon 
2-3 batang serai 
50 gm daun pudina 
laici tin 
asam boi 
ais batu 
ais krim sodabikarbonat 

Caranya:


  • Potong limau nipis-nipis dan masukkan serai (pecahkan serai) ke dlm air soda dan bersama air laici kedalam jug. 
  • Masukkan juga asam boi dan kacau rata. 
  • Masukkan ais dan boleh dituang dlm cawan

No comments:

 

Designed By Izza sakura