Friday, August 24

KEK PINK VELVET


Assalamualaikum..

Camna raye?.. dah balik kampung ke?.. Zue baru jer sampai kat rumah mertua di Penang. Sempat lagi upload pic kek yang dibuat masa hari raya pertama baru ning. Actually nak upload kat Terengganu tapi line semput betul cam siput sedut jer.. Bila sampai jer kat Penang, dengan tiada kesabaran dalam diri ini.. terus upload tanpa peduli persekitaran sini... heheeeeheee...

Biasa Zue buat KEK RED VELVET tapi kali ni buat sedikit kelainan iaitu KEK PINK VELVET..Rasanya memang sedap dan agak gebus keknyer..
KEK RED VELVET
Resepi: Joy Of Baking
Sumber: Dari dapur CT

Bahannya:

250gm tepung gandum** Ayak
1/2 sk garam**Ayak
113gm butter / 1/2 cawan butter
160gm gula castor
2 biji telur gred A
1 sk esen vanila
Pewarna merah
1 sk cuka
1 sk soda bikarbonat
Caranya:
Sediakan buttermilk terlebih dahulu
**satukan 1 cawan susu segar bersama 1 sudu makan cuka

  • Panaskan oven pada suhu 170'c
  • Sapukan loyang dengan butter (kalau ada 3 biji loyang yang sama saiz agak elok)~Zue guna loyang saiz paling kecil iaitu 10 inci
  • Dalam mangkuk satukan gula dan butter. Pukul 1-2 minit sehingga agak gebu
  • Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang dan gebu
  • Kurangkan kelajuan, masukkan tepung yang di ayak tadi bersama buttermilk buatan sendiri dengan cara berselang seli sebanyak 3 kali.
  • Dalam mangkuk kecil masukkan soda bersama cuka tadi sehingga berbuih dan kacau cepat-cepat. Kemudian masukkan dalam adunan tadi sambil kaup balik adunan tersebut.
  • Bahagikan kepada 3 bahagian. Bahagian pertama masukkan pewarna merah dalam 4-5 titik dan sebatikan. Bahagian kedua masukkan 3 titik pewarna merah dan sebatikan. Dan lastly masukkan 1 titik pewarna merah dan kacau sehingga sebati.
  • Sedia dimasukkan dalam 3 biji loyang dan bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak.. Testing dengan cucuk dengan lidi untuk tau dah masak atau sebaliknya.
  • Sejukkan atas redai

Cream cheese frosting

Bahannya;

250gm cream cheese
115gm/1 cawan gula castor
100gm butter
2 sb susu segar

Caranya:
  • Satukan kesemua bahan tersebut dan pukul sehingga sebati dan gebusss...

No comments:

 

Designed By Izza sakura