Friday, June 28

BUBUR CHACHA



Selamat pagi...

Alhamdulillah... Hari ni adalah hari jumaat, penghulu segala hari. Cuaca pun elok jer, jerebu dah berkurangan rasa nyaman jer tidur semalam tak lah kepanasan macam biasa. Kalau pakai aircond pun tak elok jugak untuk kesihatan kita. Opis pun pakai aircond dan kat rumah pun aircond. Inilah punca penyakit sebab peluh tak keluar... Ermmm

Berbalik pada resepi hari ni BUBUR CHACHA. Biasa beli chacha yang dah siap kali ni zue nak share resepi yang homemade punya...lagi sedap. Teringat masa kecik-kecik dulu my mom selalu buat bubur chacha dan bubur gandum homemade. Dulu tak de lah nak main ngan kaler-kaler ni so hari ni zue letak jer kaler lagi makin selera nak makan...+__+
   
Resepi Bubur Chacha 

Bahan chacha: 

240 g tepung beras 
Air secukupnya 
pewarna (jika suka) 

Bahan Kuah 

250ml air 
200gm santan pekat 
125 ml air gula melaka 
2- 3 sudu besar gula ( ikut kemanisan yang di ingini ) 

Cara penyediaan : 


  • Bagi membuat doh, satukan tepung beras dan garam dengan secukup rasa di dalam mangkuk adunan sambildigaul rata. 
  • Tuangkan air sedikit demi sedikit untuk membuat doh. 
  • Pastikan ia tidak terlalu cair atau terlalu keras. 
  • Gentel kecil kecil, buat hingga habis. 
  • Masukkan doh tadi dalam air yang telah mendidih. 
  • Apabila doh tadi timbul di permukaan air angkat dan toskan. 
  • Untuk membuat kuahnya, satukan semua bahan kuah dalam 1 periuk dan didihkan. 
  • Perlahankan api agar santan supaya tidak pecah dan kemudian masukkan air gula melaka dan doh yg digentel tadi.
  • Sedia dihidangkan.

2 comments:

ady said...

salam
wahh!!sedap ni mkn sejuk2..

Sheila Shafeareen said...

salam ..sdp mkn suam2 dan sejuk2...wajib ada pada bulan puasa

 

Designed By Izza sakura