Sunday, June 16

TORTE LADY FINGER LEMON CAKE


 
Assalamualaikum.. 

Happy father's day buat en suami zue MOHD NIZAM BIN OTHMAN. Semoga dapat menjadi Abah mithali dan suami kesayangan mama selalu... 

Semperna father's day ni zue nak share entry kek torte lady fingger lemon resepi daripada anna olson dalam channel 703 hari tu. Untuk pengetahuan semua resepi ni adalah salah satu koleksi dalam majalan AROMA keluaran mei 2013. Sekarang baru zue boleh share kat blogger ni.. almaklum buzy sangat tak sempat. Ini pun duk buat next projek untuk AROMA sempena hari raya. Alhamdulillah pihak AROMA masih bagi memberi kepercayaan buat zue untuk mengongsikan pelbagai resepi yang zue buat dari blog ni.


TORTE LADY FINGER LEMON CAKE 

Resepi asal: Anna Olson 

Diolah oleh: zue@tarabozu2@blogspot.com


Bahan untuk dasar kek

KEK SPAN


Bahan A
4 biji kuning telur
20 gm gula castor

Bahan B
4 biji putih telur
100 gm gula castor
95 gm tepung
15 gm susu tepung
70 gm butter dicairkan





Caranya:

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sedikan loyang 8 inc
Griskan loyang dan alas dasar loyang dengan kertas minyak
Pukul bahan A hingga ringan dan gebu
Putar putih telur hingga kembang.
Masukkan 100 gm gula castor dan putar lagi hingga kental dan kaku
Kaup dan balikkan putih telur dalam bahan A hingga sebati.
Ayakkan tepung bersama susu tepung dan kaup balik kedalam adunan tadi hingga sempurna
Kemudian tuangkan mentega dan kaup balik lagi hingga adunan sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang 8 inc
Bakar pada suhu 170 C selama 20 minit
Keluarkan kek segera setelah masak
Letakkan kek atas redai hingga ia sejuk
Bila dah sejuk potong kek kepada 2 lapisan

Untuk resepi ni hanya gunakan 1 lapisan kek sahaja
Bila dah siap ketepikan kek 
Bahan lain:
18 batang biskut lady finger
½  cawan jus lemon
1 cawan gula (buat separuh-separuh)
4 bj kuning telur
½  butter tanpa garam (suhu bilik)
1 ½ cawan whipping cream

Caranya:


  • Satukan jus lemon bersama ½ cawan gula tadi dan kacau sehingga larut


  • Dalam bekas lain, pukul kuning telur bersama ½ cawan gula sehingga kembang dan sebati
  • Sambil pukul, perlahan-lahan masukkan jus lemon yang dikacau bersama gula  tadi
  • Masukkan ke dalam periuk dan panaskan dengan api yang sederhana sehingga berbuih dalam 2 minit
  • Kemudian masukkan dalam bekas lain dan pukul lagi sehingga sejuk
  • Sambil pukul, masukkan butter dan pukul sehingga ia menjadi pekat
  • Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga kental
  • Kemudian satukan whipping cream dan bahan tadi
  • Kemudian kaup balik sehingga rata
  • Sediakan  Loyang bersaiz 8 inci dan letakkan kek pada dasar Loyang
  • Kemudian dirikan biskut lady finger dan dimasukkan adunan tadi sebagai gam untuk mengelakkan ia terbalik atau jatuh
  • Ulang step tersebut sehingga habis.
  • Untuk hiasan, ambil sedikit adunan dan warnakan mengikut bentuk dan kreativiti sendiri


  • 1 comment:

    Bbwana adienia said...

    salam..

    wah..kek nampak cantik dan menarik la..pasti rasanya sedap lemon cake ni.

     

    Designed By Izza sakura