Assalamualaikum...
Selamat Tengahari..
Tengahari ni zue nak share resepi IKAN KEMBUNG BAKAR CICAH AIR ASAM. Tempat paling best kalau nak makan jenis-jenis ikan cicah air asam ni ialah kat Pak Din di Tang Ling dan Juga dibelakang Istana Negara. Kat situ antara tempat terbaik untuk merasa ikan cicah air asam di Kuala Lumpur. Rugi saper yang duk KL tapi tak pernah merasa.
Kesedapan Ikan bakar ini adalah bergantung pada air asam tersebut. Air asam perlulah ada rasa masam, manis, masin dan pedas secukup rasa, barulah kaw kuah tersebut.
Resepi Ikan Bakar
4 ekor ikan kembung ( atau apa-apa ikan yg disukai )
secubit garam
daun pisang/daun lengkuas
Cara penyediaan
Resepi Air Asam
Anggaran segenggam asam jawa
air suam secukupnya
1 biji bawang besar ( saiz sederhana ) – dipotong dadu
15 biji cili padi ( boleh tambah atau kurang ikut suka ) – dipotong2
1 biji buah tomato – di potong dadu
1/2 – 3/4 inci belacan di bakar ( ikut citarasa )
gula garam dan sedikit perasa ( jika suka )
Cara penyediaan
air suam secukupnya
1 biji bawang besar ( saiz sederhana ) – dipotong dadu
15 biji cili padi ( boleh tambah atau kurang ikut suka ) – dipotong2
1 biji buah tomato – di potong dadu
1/2 – 3/4 inci belacan di bakar ( ikut citarasa )
gula garam dan sedikit perasa ( jika suka )
Cara penyediaan
- Asam jawa disatukan dengan anggaran 1 cawan air suam dan dileraikan dengan sudu kemudian diambil patinya.
- Ulangi langkah tadi dgn menggunakan 1/2 cawan air suam pula utk mengambil baki pati air asam tadi.
- Air asam yg telah diambil patinya tadi diketepikan.
- Ambil belacan bakar dalam bekas lain kemudian lenyekkan dan hancurkan belacan tadi dgn menggunakan sudu dan sedikit air asam yg telah diperah tadi.
- Satukan belacan tadi bersama pati air asam, gula, garam, serbuk perasa, cili, tomato dan bawang yg telah dipotong kecil2 tadi.
- Sesuaikan rasa kemudian bolehlah dihidangkan bersama ikan bakar.
1 comment:
Terima kasih resepi. Nak cuba air asam nanti
Post a Comment