Saturday, June 8

UDANG TEMPURA


 
Assalamualaikum.. 

Selamat tengahari.. 

Menu apa untuk lunch hari ni agaknyer.. Memandangkan anak-anak Zue pengemar udang so zue goreng udang tempura untuk diaorang. Kalau kat kedai agak mahal untuk sepinggan so adalah lebih baik buat sendiri puas makan tau.. 

Jom kita try resepi mudah ni..
 

UDANG TEMPURA

Bahannya:

8-10 ekor udang segar sederhana besar 
100g tepung gandum 
100g serbuk roti 
1 biji telur 
garam secukup rasa
lada sulah 
minyak utk menggoreng
 

Caranya:

  • Kulit udang di kupas kulit, buang kepala dan basuh sehingga bersih. 
  • Kerat bahagian badan udang jangan sampai putus supaya udang tak membengkok semasa digoreng.
  • Lap udang menggunakan kicthen towel supaya tak meletop ketika menggoreng.
  • Taburkan garam dan sedikit lada sulah. 
  • Lumur udang dengan tepung.
  • Celupkan pada telur yg dah dipukul ringan dengan garfu.
  • Kemudian lumur pada serbuk roti dan ratakan sepenuhnya.
  • Pastikan minyak betul-betul panas.
  • Lastly goreng udang hingga keemasan.

Yang paling best cicah bersama sos cili thai atau sos bawang putih daripada Thailand (Boleh didapati dipasaraya besar)

3 comments:

Bbwana adienia said...

salam zue..

udang tempura tu nampak sedap dan best..makan macam tu ja pun sedap.

Anuraiza Jaa said...

Salam kenal pn zue...

Mmmm nmpak mgiurkan udang tempura pn zue ni...

Anuraiza Jaa said...

Salam kenal pn zue...

Mmmm nmpak sggh mgiurkn udang tempura pn zue ni...tambah2 kalu cicah dgn sos thai...walaaaa

 

Designed By Izza sakura