Sunday, January 8

CINNAMON PULL APART BREAD

Assalamualaikum..
Teruja betul bila buat roti menjadi.. Kali ni nak buat lagi.. Rasanyer dalam bulan ni kerja buat roti jer.. Tapi kalau nak buat roti kena buat hari cuti sebab ia memerlukan masa yang panjang untuk menaikkan dohnya tu.. Setakat sekejap jer naik jugak tapi tak lah sampai 2 kali ganda. 

Bila tengok dapur Madihaa ada CINNAMON PULL APART BREAD ni.. teruja nak mencuba.. tapi sebelum mencuba kena study dulu cara nak buat sebab bila sekali pandang macam susah jer nak membentuknyer.. tapi bila dah buat.. tak delah sesusah mana pun..

Ori Recipe: Joy the Baker
Disebabkan zue tak de BM (Bread Maker).. so zue guna resepi  manual..

Bahan-bahan:

200 gm tepung roti
100gm tepung gandum
6gm yeast
2 sk gula
140gm susu penuh krim disuamkan ~ Disebabkan stok susu tak de so zue guna susu tepung anak di campur bersama air suam
1 biji telur
1/2 sk garam
45gm butter
1/2 sk bread improver ~ Tak letak

Untuk filling
1/2 cawan gula perang
2 sudu kecil serbuk kayu manis (cinnamon) 
1/2 sudu kecil serbuk buah pala (nutmeg)
4 tbs butter - dicairkan sehingga menjadi brown

Caranya:
  • Campurkan kesemua bahan kecuali butter
  • Putar dengan mixer pada kelajuan sederhana sehingga sebati atau menjadi doh
  • Masukkan butter dan putar lagi sehingga doh menjadi licin dan boleh dibentuk
  • Bulatkan doh
  • Tutup dengan kain basah yang bersih selama 45-60 minit atau sehingga doh naik 2 kali ganda.
  • Sementara menunggu doh naik boleh dibuat fillingnya
  • Panaskan butter sehingga menjadi perang
  • Campurkan gula perang, serbuk kayu manis dan serbuk buah pala.
  • Bila doh dah naik, tumbuk doh untuk keluarkan angin
  • Sedia dibentuk
  • Bahagikan kepada dua bahagian dan canaikan
  • Sapukan dengan butter cair. Tabur gula campuran tadi. Kerat kepada 6 bahagian. (Rujuk gambar no.1)
  • Susunkan ke enam2 kepingan tadi berlapis2. Potong lagi kepada 6 bahagian. (Rujuk gambar no.2)
  • Susun di dalam acuan yang telah disapu butter seperti dalam gambar. Tunggu lagi sehingga doh naik 2 kali ganda. (Rujuk gambar no.3 dan no.4)

  • Bila doh dah naik 2 kali ganda, bolehlah dimasukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan. 
  • Bakar selama 30 - 35 minit suhu 175C sehingga atasnya kelihatan perang keemasan. 
  • Boleh tutup bahagian atasnya dengan aluminium foil jika tak nak nampak hangus sangat bahagian atasnya kira2 selepas 20 minit di bakar.



Lagi sedap bila dimakan bersama jem atau cambell mushroom sup

2 comments:

Liza said...

salam zue...ramai jugak yg dah buat roti ni kan, akak jugak yg belum sampai seru...hihihihihi

..::Zue::.. said...

Roti ni best tu yg sampai seru nak buat... Huhuhu

 

Designed By Izza sakura