Monday, January 16

COKLAT VELVET CUP CAKES

Red Velvet adalah resepi yang paling zue suka buat dan suka makan.. Memang tak muak langsung berbanding kek lain so kali ni zue buatkan Red Velvet versi Coklat Velvet. Camana tu?.. Actually kaler merah tu zue tak letak tapi gantikan dengan kaler coklat yang banyak... Ini dinamakan COKLAT VELVET CUP CAKES..
Bahannya:

Bahan kering
2 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula aising
1 sk garam
1 sk soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
Bahan basah
2 biji telur
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan buttermilk (1 cwn susu + 1 sb cuka putih/lemon jus -mcm tairu)
1 sk vanila aising
1 sk cuka putih (cuka makan)
1 sb pewarna coklat

Untuk Cream cheese topping
125 gm cream cheese
1/2 cawan butter (lebih sedap guna unsalted)
1/2 cawan gula icing
1 sb perahan lemon (zue ltk sunquick)
Caranya:
  • Panaskan oven 180'c
  • Ayakkan bahan kering
  • Masukkan kesemua bahan basah dan pukul dengan mixer sehingga kembang
  • Masukkan dalam acuan dan bakar selama 18-20 minit
  • Untuk topping, pukul kesemua bahan sehingga sebati
  • Letakkan topping bila cup cakes dah sejuk.

4 comments:

izahdaut said...

cantikkkkkk... sedapnya mmbayangkan coklat ganding ngan cheese. nak amik resepi akak ni, nk try ye,, mintak izin.. tq

..::Zue::.. said...

boleh ajer.. halalan toyibba.. :)

Suhaidasy Muhamad said...

sedap dan cantiknye kek..su mintak izin copy paste ye...su pun dah jadi follower zue..follow su jugak ye..support..hehehe thanks...

Suhaidasy Muhamad said...

salam..zue..sedap n cantik sangat ...teringin nak buat..mintak share resepi ye...su dh follow your blog..:D ...follow su jugak sebagai support ye..thanks....

 

Designed By Izza sakura