Wednesday, January 18

ROTI TELUR BERGULA

Sarapan pagi dah..
Makan tengahari pun dah..
Tunggu menu untuk malam lak..
Emmm.. Ape ya?..
Malas nak fikir sangat otw balik keja nanti singgah kedai  beli lauk.. pastu masak nasi.. Abis cite..

Pernah makan ROTI TELUR BERGULA tak?...Ini resepi zaman persekolahku dulu.. Pepagi yang indah sebelum ke sekolah, my mum buatkan roti salut telur pastu guling dalam gula (dulu tak jumpa gula aising so my mum blend jer gula kastor tu...).. Minum ngan air milo... Sedap tau..Sekarang zue buat untuk my kids pulak.. Dia orang pun suka.. Yang paling suka tang gula agaknyer tu..+_+

Bahannya:

Roti Gardenia
Sedikit butter
Telur
Secubit garam
Gula aising untuk menyalut roti tersebut
Caranya:


  • Pukul manja dengan garfu telur bersama secubit garam.
  • Panaskan kuali bersama sedikit butter
  • Sekeping roti dipotong dua dan dicelup telur depan dan belakang
  • Sedia digoreng dalam butter tadi
  • Biarkan garing depan dan belakang
  • Angkat dan sejukkan sekejap
  • Sedia di salut dengan gula aising
  • Boleh dihidang

2 comments:

Liza said...

salam kak zue...idea yg baik ni...kalau buat bekpes, anak2 liza mst suka...thnx yer kak...

..::Zue::.. said...

wslm Liza..
Betul... bkn budak jer suka.. kita makan pun sedap.. comform 1 bungkus kecik tu x ckp.. huhuhuuu...

 

Designed By Izza sakura