Assalamualaikum..
Selamat malam.. Malam ni adalah malam jumaat.. Sekejap jer sehari-hari.. lusa hari sabtu cuti pulak..Errrmm... best jgk.. Tapi terasa sangat singkat nyer kehidupan harian.
Actually zue akan start membaking pada hari cuti. Apa-apa jer cuti termasuk Sabtu dan Ahad. Klu hari biasa tu tak sempatlah.. mana nak ambik gambar lagi. Kalau gambar cincai-cintai rasa tak puas hati pulak so kenalah buat prop yang puas hati..Kekadang prop yang sama pun boring jugak rasenyer..
Minggu lepas zue buat PAI/TAT TELUR versi My Resepi. Memang sedap.. Buat ala-ala pai gitu..Rasanyer memang best sangat-sangat. Kalau nak buat sebiji-sebiji pun boleh tapi zue lebih suka buat seketul.. terus masuk oven.
Sumber: My Resepi
Bahannya:
( utk satu bekas pie yg besar tuh )
-
bahan utk crust :
- 2 cawan tepung gandum
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon garam
1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
2 biji telur
Bahan utk filling :
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
Caranya:
Utk buat crust
Cara utk buat filling dia pulak :
Utk buat crust
- Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
- Masukkan butter. Sebatikan.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji.
- Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
Cara utk buat filling dia pulak :
- Pukul gula dan telur.
- Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
- Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie dan tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
- Bakar dlm oven dalam 150'c atau sehingga masak mengikut oven masing-masing.
- tunggu sejuk baru potong.
1 comment:
wah sedapnya, terliur tgk
Post a Comment