Wednesday, December 28

STOBERI MILKSHAKE

Hari Sabtu cuti hari Krismas, zue balik umah mertua di Penang so hari Isnin bertolak balik ke Kl. Otw balik dari Penang, En hubby singgah naik ke Cameron Highland melalui Simpang Pulai. Jalan arah simpang Pulai tak delah bengkang bengkok yang teruk seperti melalui Tapah. Lagipun laluannya lebih besar berbanding melalui Tapah. So Zue naik melalui Simpang Pulai dan turun melalui Tapah.

Memandangkan waktu naik dah pukul 1 lebih dan perjalanan naik ke Cameron memakan masa selama 1 jam so sampailah pukul 2 lebih kat atas. Kebetulan pulak cuti sekolah, apalagi jemlah.. bertambah pulak hujan renyai-renyai.. So nak pergi satu tempat ke satu tempat punyalah jem.. terutama bila melalui jalan arah ke pasar.. Tapi tak pelah janji puas dapat bawa anak-anak jenjalan cuti sekolah ni.
Kat atas Cameron, macam biasa zue akan cari kedai makan yang berasaskan strawberry ala-ala aiskrim macam Strawberry Milkshake. Harga untuk 1 cawan ni adalah rm6.90..Tapi memang agak sedap. Bau wangi strawberry fresh gitu.. So otw balik, zue singgah beli strawberry yang agak besar dengan harga rm10 satu bekas dipasar malam Brincang.. Kononnyer plan nak buat Strawberry Milkshake sendiri..



Sumber: Resepi Raidah 
Bahan-bahan:


7 biji stawberry
2 cawan susu segar
1 cawan ice cream vanilla
Gula secukup rasa
Sedikit ketulan ais





Cara penyediaan:
  • Basuh strawberry, toskan dan belah 2.
  • Masukkan strawberry, susu segar, ice cream dan gula ke dalam pengisar.
  • Kisar sehingga hancur/ sebati.
  • Masukkan ke dalam gelas dan letaklah sedikit ketulan ais.
Hasil godekan daripada mr goggle.. terhasillah Strawberry Milkshake buatan sendiri..

Masa beli strawberry kat Cameron ari tu.. Amoi tu kata ini Strawberry balu petik maa.. Masih fresh maa.. Tapi bila zue balik rumah.. Macam agak kurang fresh pulak.. So inilah kesilapan zue sebab beli kat Pasar Malam Brincang.. Actually lagi puas hati kalau beli yang kat gerai strawberry sendiri.. Comform fresh..

2 comments:

Liza said...

perggghhh zue...bestnya strawberry...nak sikit blh..hihihih

..::Zue::.. said...

bolehhhh... nanti zue emailkan.. huhuhuuuu..

 

Designed By Izza sakura