Wednesday, December 21

KEK AISKRIM

Selamat Pagi..
N3 hari ni zue nak share pasal kek aiskrim yang dah lama buat tapi tak sempat nak mengupload.. Tetiba hari ni free terus jer upload entry basi ni..

Jom makan aiskrim kek.. Sedap tu.. budak-budak mesti suka espc my kids.. Nak buat pun memang mudah.. Actually zue tak buat kek span dalam tu sebab zue guna tepung ready made perisa vanila yang beli kat Bake With Yen minggu lepas.. Reganya pun murah jer rm2.70 sebungkus.. Tepung ni cuma perlu tambah butter cair jer.. memang senang... tapi tekstur kek ni agak padat tak macam span yang bila ditekan ia lembut. Walaumacamana pun ia still  memang sedap..
Bahan-bahannya:


Kek span ** guna tepung vanila ready made 
Aiskrim 
Whipping cream
Loyang spring form ikut saiz kek
Caranya:
  • Kek span dipotong dua
  • Salutkan whipping cream pada dua belah yang kek yang dipotong. Ia bertujuan sebagai gam untuk melekatkan di antara aiskrim dan kek  
  • Dibawah sekali masukkan lapisan kek yang dipotong
  • Letakkan aiskrim setebal yang diingini dan ratakan
  • Masukkan lapisan terakhir diatas aiskrim tersebut
  • Lastly letakkan aiskrim lagi dan ratakan
  • Masukkan dalam peti ais sekurang-kurangnya 3-4 jam (Zue letak semalaman)
  • Sedia di deko..

Actually kalau buat sendiri kek span pun lagi sedap.. Agak lembut. Resepi yang pernah zue guna untuk buat kek chiffon yang macam kek span memang sedap ada disini..

2 comments:

Liza said...

salam k.zue...terliur dok tgk kek eskrem tu...bestnyaaaa

..::Zue::.. said...

Wslm Liza..

resepi paling mudah... trylah buat.. pejam mata pun jadikk!!

 

Designed By Izza sakura