Monday, December 19

NASI TOMATO

Hari Ahad semalam tak tahu nak masak apa so try singgah kat dapur bloger-bloger lain kut-kut ada yang berkenan dihati.. Yang menjadi pilihan zue adalah resepi nasi tomato dari dapur kak nor secubit garam. Kebetulan pulak, semua bahan dah ada didapur so go on jerlah...

Dalam resepi kak nor ada bab tumis menumis ni tapi zue buat cara zue yang kurang rajin ni.. zue campakkan semua terus bahan-bahan dalam rice cooker...Senang, abis cite..^_^

Izinkan zue copy paste resepinya..
Sumber 1: Wana@PotretKasih (Majalah Rasa)
Sumber 2: Kak Nor@SecubitGaram


Bahan2:


500 g beras basmathi (dibersihkan) ~ Zue guna 4 cup
4 biji tomato (dikisar) ~guna 2 bj
500 ml air ~ 4 cwn air
125 ml susu cair ~ 1 cwn susu cair
3 sudu makan sos tomato
1 helai daun pandan
sedikit garam
2 sudu makan minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
2 ulas bawang putih( ditumbuk)
sedikit kacang gajus ( option) ~ tak letak
sedikit kismis ( option) 
1 biji bawang besar ( dihiris)
sedikit bawang goreng ~ tak letak
sedikit daun ketumbar (dihiris) ~ tak letak


Cara membuatnya (Cara K.Nor)
  1. Panaskan minyak sapi dan tumis bahan menumis hingga wangi.
  2. Masukkan beras dan goreng sekejap hingga rata.
  3. Masukkan sos tomato, tomato kisar, air, susu dan daun pandan.
  4. Tanak nasi seperti biasa.
  5. Setelah masak taburkan buah gajus, kismis, bawang goreng dan daun ketumbar.
Cara Zue:
  • Campurkan semua bahan kecuali buah kismis
  • Setelah masak barulah di tabur buah kismis
Resepi Ayam masak merah cara Zue:

Bahannya:-

1/2 ekor ayam dipotong kecil-kecil
3 sb kicap pekat
 Gula castor secukup rasa
Air asam jawa secukup rasa
Garam secukup rasa
2 Ulas  bawang besar **diblend
1 Ulas bawang putih**diblend
3 Ulas bawang merah**diblend
1/2 inci halia**diblend
2 sb cili giling
2 sb sos tiram
2 sb sos tomato
sedikit kicap sotong
2 helai daun pandan
Bunga Lawang dan kulit kayu manis
Sedikit minyak masak untuk menumis
Tepung Serbaguna untuk goreng ayam

Caranya:

  • Perapkan ayam bersama tepung serbaguna untuk goreng ayam selama 5 minit
  • Gorengkan ayam sehingga masak dan ketepikan dulu 
  • Panaskan minyak dalam kuali
  • Masukkan bahan yang diblend tadi dan kacau sehingga naik bau
  • Masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis bersama simpulan daun pandan
  • Dalam 3 minit dikacau, masukkan cili giling, sos tomato, sos tiram, kicap dan sos ikan
  • Kacau sehingga naik bau
  • Masukkan ayam dan kacau sehingga sebati
  • Masukkan garam, gula dan sedikit air asam jawa secukup rasa.
  • Biarkan seketika dan tutup api.

4 comments:

K.Nor said...

salam zue.. ok jer tak tumis pun.. cuma kurang wangi jer la sket sbb aroma tumisan tu kasi up wangi nasi ni.. mekasih sudi try resipi dr blog k.nor ya.. :)

sedap tu digandingkan dgn ayam masak merah :)

..::Zue::.. said...

wslm kak nor..
betul tu k.nor kureng wangilah.. tapi nak mudahkan keje.. tp yg pasti nasi tomato ni memang best..!!

Liza said...

salam zue....dah tergoda bebenor ni....bestnyaaaa...

..::Zue::.. said...

Liza..
trylah buat..samada cara zue atau cara kak nor.. memang sedap..

 

Designed By Izza sakura